Agility

Opgelet! Inschrijven voor is voor ALLE agility-klassen verplicht.


Agility, of behendigheid, is een actiespel waar het teamwork van hond en baas voorop staat. Het is een discipline vergelijkbaar met jumping bij paardensport. Het parcours omvat een aantal hindernissen die de hond moet nemen, geleid door zijn begeleider, in een minimum van tijd, op de juiste wijze en in een bepaalde volgorde.


Vanaf de zijlijn lijkt agility heel eenvoudig. Maar van zowel baas en hond wordt een goede conditie, lenigheid, en een zekere zin in geestelijke uitdaging gevraagd. Een gevorderde combinatie een parcours zien lopen is spectaculair, maar deze hebben al heel wat uurtjes training achter de rug.


Onze agilitycursus bestaat uit 6 klassen. Hieronder vind je meer informatie per klas.

13483101_10154241644502170_4360503207715
 

Wil je starten met Agility?

Lees hieronder dan even de nodig informatie om je in te schrijven in de juiste klas.


Wil je graag eerst even kennismaken? Dat kan. Schrijf je dan in voor de kennismakingsles. De data waarop deze plaatsvinden kan je terugvinden in de agenda.


Alle data ivm agility kan je terugvinden in de agenda. Voor onze lesuren: klik hier


Hieronder vind je meer info over de verschillende klassen.

 

Pre-Agility

In deze klas gaan we je pup of jonge hond voorbereiden op het starten met Agility. Dit doen we op een positieve en leuke manier!

M.a.w. we leren jullie beiden samen plezier hebben want dat is de belangrijkste basis voor agility-hondjes.


Voor wie?

Je kan starten in deze klas op eender welk moment (mits je hondje min. 12 weken oud is).

Deze klas eindigt als jouw hondje oud genoeg is om te starten in onze initiatieklas (= 8 maanden) én er een instapmoment gepland is (zie agenda).


Wil je meer informatie of wens je in te schrijven? KLIK HIER

Initiatie

Eens je hond de leeftijd van 8 maanden heeft bereik kan je starten in deze klas. Je schrijf je dan in voor het instapmoment Agility. Data en inschrijven doe je via de agenda.

LET OP: De eerste les van deze klas is een verplichte theoretische les waar we uitgebreid uitleg geven over agility en onze methodes om agility te leren.


Voor wie?

· Jouw hond is minstens 8 maanden oud.


Deze klas bestaat uit 2 delen:


1. contact/foundation

Gedurende 6 weken wordt er een basis gelegd voor een vlotte samenwerking tussen jou en jouw hond. We werken tijdens de lessen aan het verbeteren van het contact tussen jou en jouw hond, we leren jullie opwarmingsoefeningen en we helpen je hond met balans en lichaamsbewustzijn. Dit alles in functie van agility. 

Gedurende deze 6 weken kijken de instructeurs en verantwoordelijken naar de evolutie die jij en je hond maken. Is er voldoende contact en zin om te werken? Dan gaan jullie verder naar deel 2.

2. initiatie

Gedurende10 weken leggen we tijdens de trainingen vooral de focus op de weave (paaltjes), raakvlakken, de wip, sturen, blijf en release. 

De overgangsdoelen om naar de beginners-klas te gaan kan je hier terugvinden.


Wanneer blijkt dat de hond basiscommando's zoals kom, hier, zit,... onvoldoende beheerst, heeft de instructeur steeds het recht om de cursist niet meer te aanvaarden. De cursist wordt opnieuw toegelaten wanneer de hond deze bevelen goed kan opvolgen.

Beginners

In de beginnersklas leert de hond alle toestellen die kunnen gebruikt worden in een Agility-parcours.

Het doel van deze klas is dat de hond elk toestel perfect kent en een eenvoudig TAP-parcours kan lopen met alle toestellen.

De overgangsdoelen om naar de gevorderden te gaan kan je hier terugvinden.


Voorwaarde tot deelname:

  • Jouw hond is minstens 1 jaar en

  • Je mag over door middel van 4 maandelijkse evaluatie na deelname in de initiatie-klas.

Gevorderden

Bij de gevorderden worden de parcours steeds moeilijker.

Hond en baas leren de parcours op een meer technische wijze afleggen. Hier leren zij wissels, snelheid en precisie.

De overgangsdoelen om naar de recreanten te gaan kan je hier terugvinden.


Voorwaarde tot deelname: slagen in het 4 maandelijks overgangsexamen na deelname in de beginners-klas.

Recreanten

In deze groep trainen we zowel recreanten als toekomstige wedstrijdspelers. Hoewel het bij Agility gaat om het zo snel mogelijk en foutloos afleggen van een parcours kunnen teams (geleider+hond) in deze groep genieten van deze sport. Hier gaan we op een ontspannen manier trainen aan het perfectioneren van toestellen en handelingen. Teams kunnen zelf het niveau kiezen waarop ze begeleid wensen te worden. Zo kan men ervoor kiezen om in deze groep te trainen voor hhet behalen van het brevet Agility (TAP)


Voorwaarde tot deelname:

  • slagen in het 3 maandelijks overgangsexamen na deelname in de gevorderden-klas.

Wedstrijdklas

In de wedstrijdklas trainen de verschillende teams, die deelnemen aan wedstrijden, samen. Naargelang het aantal deelnemers kan de groep gesplitst worden per graad om gerichter te kunnen trainen.

In deze groep werken we aan het perfectioneren van toestellen, moeilijkere handelingen, verschillende weave-ingangen, korte sequenties, goede raakvlakken, moeilijkere parcours, wissels, precisie bij het handelen, ... Er wordt gewerkt aan moeilijkheden die teams kunnen ondervinden op wedstrijden.

Voorwaarde tot deelname:

  • Reeds TAP (= brevet) behaald hebben = graad 1 en deelnemen aan min. 5 wedstrijden per kalenderjaar (jumping + vast parcours) als wedstrijdspeler van HOBA.