Agility

Opgelet! Inschrijven voor het instapmoment is verplicht. Pas hierna kan men inschrijven voor een training.


Agility, of behendigheid, is een actiespel waar het teamwork van hond en baas voorop staat. Het is een discipline vergelijkbaar met jumping bij paardensport. Het parcours omvat een aantal hindernissen die de hond moet nemen, geleid door zijn begeleider, in een minimum van tijd, op de juiste wijze en in een bepaalde volgorde.


Vanaf de zijlijn lijkt agility heel eenvoudig. Maar van zowel baas en hond wordt een goede conditie, lenigheid, en een zekere zin in geestelijke uitdaging gevraagd. Een gevorderde combinatie een parcours zien lopen is spectaculair, maar deze hebben al heel wat uurtjes training achter de rug.


Onze agilitycursus bestaat uit 6 klassen waarvan de eerste 4 een tijdspanne van 4 maanden hebben waarin geleider en hond verschillende handelingen en toestellen leren. 

Na deze 4 maanden wordt er met jouw lesgevers en verantwoordelijke bekeken of je klaar bent om over te gaan naar de volgende klas.

13483101_10154241644502170_4360503207715
 

Als je wil starten met Agility, dan kan je jezelf HIER inschrijven.

De eerste les is een infosessie die verplicht is voor alle nieuwe agility-leden. Tijdens deze infosessie kom je te weten wat agility is, hoe we het aanleren, wat je meeneemt naar een training, voor welke honden agility geschikt is, ... 

Kom zeker naar de verplichte infosessie! We proberen een antwoord te geven op al jouw eerste vragen.

Inschrijven is noodzakelijk om naar deze eerste les, de infosessie, te kunnen volgen.

De data waarop de infosessie plaatsvindt kan je terugvinden in onze activiteitenkalender


Infosessie + startdata + overgangslessen: zie kalender

Lesuren, zie hier

Hieronder vind je meer info over de verschillende klassen. 

 

Initiatie

Elke beginnende agility speler start in deze klas.

Deze klas wordt opgedeeld in 2 delen.


DEEL 1: contact/foundation

Tijdens een periode van 6 weken wordt er een basis gelegd voor een vlotte samenwerking tussen jou en jouw hond. We werken tijdens de lessen aan het verbeteren van het contact tussen jou en jouw hond in functie van agility. Tegelijkertijd leren we jullie enkele oefeningen aan die een goede basis vormen voor het starten met agility.

Gedurende deze 6 weken kijken de instructeurs en verantwoordelijke naar de evolutie die jij en je hond maken. Is er voldoende contact en zin om te werken? Dan gaan jullie verder naar deel 2.


DEEL 2: initiatie

Tijdens deze periode van 10 weken leggen de trainingen vooral de focus op de weave (paaltjes), raakvlakken, de wip, sturen, blijf en release. 

De overgangsdoelen om naar de beginners te gaan kan je hier terugvinden.


Voorwaarde tot deelname:

 • Jouw hond is minstens 8 maanden oud,

 • je hebt de verplichte infosessie gevolgd,

 • jouw hond speelt graag met z'n baasje en

 • beheerst de commando's 'zit', 'lig', 'blijf' en komen op bevel.


Wanneer het blijkt dat de hond deze commando's onvoldoende beheerst, heeft de instructeur steeds het recht om de cursist niet meer te aanvaarden. De cursist wordt opnieuw toegelaten wanneer de hond deze bevelen goed kan opvolgen.

Leden die reeds wedstrijdervaring Agility via KKUSH hebben kunnen na overleg met de verantwoordelijke met een pup van 6 maand deelnemen, maar gaan pas door naar de beginners wanneer de hond 1 jaar is.

Beginners

In de beginnersklas leert de hond alle toestellen die kunnen gebruikt worden in een Agility-parcours.

Het doel van deze klas is dat de hond elk toestel perfect kent en een eenvoudig TAP-parcours kan lopen met alle toestellen.

De overgangsdoelen om naar de gevorderden te gaan kan je hier terugvinden.


Voorwaarde tot deelname:

 • Jouw hond is minstens 1 jaar en

 • Je hebt de theorieles Hondentaal gevolgd.

 • Je mag over door middel van 4 maandelijkse evaluatie na deelname in de initiatie-klas.

Gevorderden

Bij de gevorderden worden de parcours steeds moeilijker.

Hond en baas leren de parcours op een meer technische wijze afleggen. Hier leren zij wissels, snelheid en precisie.

De overgangsdoelen om naar de recreanten te gaan kan je hier terugvinden.


Voorwaarde tot deelname: slagen in het 4 maandelijks overgangsexamen na deelname in de beginners-klas.

Recreanten

Deze groep is bedoeld voor baasjes en honden die niet deelnemen aan wedstrijden. Hoewel het bij Agility gaat om het zo snel mogelijk en foutloos afleggen van een parcours kunnen teams (geleider+hond) in deze groep genieten van deze sport. Hier wordt minder aandacht besteed aan het perfectioneren van toestellen en handelingen. Minder sportieve honden kunnen in deze groep op een lagere (en minder belastende) spronghoogte deelnemen.


Voorwaarde tot deelname:

 • slagen in het 3 maandelijks overgangsexamen na deelname in de gevorderden-klas.

Graad 0/1

Als tussenstap voor het behalen van het brevet Agility (TAP) bekijken we onze teams (geleider+hond) als Graad 0. Deze teams trainen samen met de Graad 1-teams zodat men zich goed kan voorbereiden op het behalen van het brevet Agility (TAP).


Dit is onze groep van beginnende wedstrijdteams. In deze groep werken we aan het perfectioneren van toestellen, moeilijker handelingen, verschillende weave-ingangen, korte sequenties, goede raakvlakken, moeilijker parcours, wissels, precisie bij het handelen, … Er wordt gewerkt aan moeilijkheden die teams kunnen ondervinden op wedstrijden.


Voorwaarde tot deelname: 

 • Reeds TAP(=brevet) behaald hebben = graad 1 en deelnemen aan min. 5 wedstrijden per jaar (jumping + vast parcours) als wedstrijdspeler van HOBA

 • Of slagen in het overgangsexamen na deelname in de gevorderden-klas en binnen de 6 maanden TAP behalen = graad 0.
  Indien men onder deze laatste optie wil trainen in deze groep, dan dient het lid de verantwoordelijke op de hoogte te stellen voor hij/zij start met trainen in deze groep! De verantwoordelijke geeft dan in overleg met de instructeurs wel of geen toestemming om te starten met trainen in deze groep.

Graad 2/3

Hier gaan we trainen op moeilijke sequenties, ingewikkelder handelingen, moeilijke weave-ingangen, perfectioneren van een parcours, …. Er wordt afwisselend getraind op volledige parcoursen (+/-20toestellen) in 1 keer lopen, en kortere stukken die op het einde van de training samengevoegd worden tot 1 parcours.

De inhoud van de trainingen kan aangestuurd worden door de geleiders, wij staan steeds open voor suggesties!


Voorwaarde tot deelname: 

 • Graad 2 behaald hebben (bewijs wordt via e-mail verzonden naar de verantwoordelijke) en deelnemen aan min. 5 wedstrijden per jaar (jumping + vast parcours) als wedstrijdspeler voor HOBA

Veteranen

Veteranen kiezen in welke groep ze les volgen. Zo kan men ervoor kiezen om de hond te ontlasten als kort draaien en moeilijke lijnen te zwaar worden.